sâmbătă, 14 februarie 2009

Coranul şi hadisul sacru

Ştiinţele Coranului

Coranul este cuvantul lui Allah, mesajul Său Allah către oameni. Dar oare Coranul este unica revelaţie? Este unica sursă divină? Sau mai există şi alte surse, dacă da, care este diferenţa dintre ele? Mai multe întrebări la care vom încerca să răspundem pe scurt.

Cand vorbim de reveleţie întălnim trei cuvinte cheie, Coran, Hadis şi Hadis Kudsi.

Definiţia Coranului am dat-o nu vom reveni decat cu diferenţele dintre aceşti termeni.

Hadis Nebewi: cuvanul hadis din punct de vedere lingvistic înseamnă ‘nou’. Coranul a fost numit hadis de către Allah, spune Allah: Allah! Nu este alt Dumnezeu în afară de El! El (jură că) vă va aduna în Ziua Învierii, neîndoielnic, căci cine este mai adevărat decăt Allah în ceea ce se spune(hadis)?

Aşa cum şi vorbitul în somn a fost numit de Allah hadis; Spune Allah: Doamne! Tu mi-ai dat putere şi m-ai învăţat tâlcuirea vedeniilor (hadis)! Tu eşti Creatorul cerurilor şi pământului! Tu eşti Ocrotitorul meu în această lume şi în Lumea de Apoi! Lasă-mă să mă petrec din această viaţă în totală supunere şi ajută-mă să-i întâlnesc pe cei evlavioşi!” (Yusuf 101)

Hadis: toate vorbele, faptele şi însuşirile ce s-au atribuit profetului precum şi ceea ce a încuviinţat se numeşte hadis.

Vorbe : asemeni hadisului: Faptele stau în intenţii….
Fapte: felul cum făcea rugăciunea şi le poruncea companionilor să facă rugăciunea aşa cum o face el.
Însuşirii: însuşirile profetului Muhammed(pacea şi binecuvantarea lui Allah fie asupra sa), cum ar fi comportamentul său, chipul său etc.
Încuviinţări: ceea ce a vazut tla unul din companionii şi a acceptat.

Hadis Kudsi: Ceea ce a transmis profetul de la Allah. Vorbele profetului care încep: Mi-a spus Allah, sau spune Allah şi menţionează un hadis nu un verset.

Diferenţele dintre Coran şi hadisuri kudsi:

1 – Coranul se atribuie numai lui Allah, spune Allah, a spus Allah.
Hadisul Kudsi se poate atrbui lui Allah( a spus Allah, spune Allah) aşa cum se poate atribui profetului ( spune profetul relatand de la Allah)

2 – Coranul este cuvantul lui Allah miraculos şi inimitabil care i-a provocat pe toţi oamenii chemandu-i să scrie o carte asemănătoare. Hadisul Kudsi nu a venit cu o provocare

3 – Coranul în întregime a fost revelat prin tewatur( de către un grup mare de relatatori care nu pot fi bănuiţi de neglijenţă ), pe cand hadisul kudsi se poate să fie autentic sau slab.

4 – Recitarea Coranului este un act de adorare iar rugăciunea nu se acceptă decat prin recitarea Coranului, hadisul kudsi nu poate ţine locul Coranului în această privinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu